Increngatura : Angiosperme
Familia : Rutaceae
Genul : Murraya
Specia : Murraya paniculata

Descriere : Arbore cu port ramificat, deosebit de elegant. În natură atinge circa 7-10 m înălțime si 50-80 cm ca bonsai. Frunzele de 7-10 cm lungime sunt persistente, compuse din numeroase foliole ovale. Florile apar primăvara și sunt solitare, albe si parfumate. In august ele se transforma în fructe de forma unor sfere mici și roșii.

9829105921bc396e4b78d21857bdfe06

Denumire populara : Muraia
Sinonime : Chalcas exotica, Chalcas paniculata, Murraya exotica
Tipul plantei : Arbore
Durata de viata : 15 ani ca bonsai.
Origine : Asia tropicala
Habitat : Păduri tropicale, cultivată cu ușurința și în interior inclusiv sub forma de bonsai
Inflorire : Primăvara
Temperatura : 15-25°C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec din părți egale de pământ universal pentru gardini si ghivece, turba si nisip de rau.
Fertilizare : Primăvara si toamna se fertilizează lunar cu îngrășământ pentru plante cu flori sau pentru bonsai dacă este crescut sub aceasta forma.
Înmulțire : Prin seminte. Butășirea se realizează anevoios, primăvara. Butașii se înrădăcinează la cald, in minisere, cu adaos de hormoni de creștere.
Boli si daunatori : Ocazional, in sezonul rece, poate fi atacata de aleurode.
Ingrijire : Are nevoie de lumina intensa, exceptând zilele caniculare, pentru a inflori abundent. Se aseaza recipientul pe pat de pietris umed, pentru o umiditate constanta si se pulverizeaza frunzele cu apa cand aerul devine uscat. Se uda la 3-7 zile, in functie de temperatura. Pamantul trebuie mentinut reavan in permanenta. Se transplanteaza anual, primavara. Sub forma de bonsai, se transplantează odata la 2 ani, intr-un recipient ceramic, oval sau rotund. In acest caz, odata cu transplantarea se va reduce volumul radacinilor la jumatate.
Beneficii : Specie ornamentala, oarecum pretențioasa, spectaculoasa când este crescuta sub forma de bonsai. Florile sunt parfumate, urmate de bace roșii deosebit de decorative.
Alte specii : Murraya alata, Murraya koenigii, Murraya ovatifoliolata, Murraya stenocarpa, etc.

murraya 3 fructe tinere si mature

Cu origini în India, Malaezia și Australia, Murraya este un arbust cu ramificatii elegante. Din categoria plantelor puternic melifere, constituie o atractie pentru albine iar fructele deosebite atrag pasarile, daca planta se afla in aer liber.

Toamna frunzele nu-si schimba culoarea, ramânând verzi si stralucitoare. Murraya poate fi modelat si sub forma de bonsai sau topiary (forme animale obtinute din vegetatie).

Murraya este o planta decorativa. Tulpina, initial verde, devine alba pe măsură ce se lemnifică, crengile mai mici sau mai mari se arcuiesc elegant, frunzele de un verde închis, strălucitor, se aseamănă cu cele ale citricelor, florile grupate în mici inflorescențe de culoare alba răspândesc un parfum specific iasomiei, iar fructele roșii  persista pe crengi multa vreme. In interiorul pulpei cărnoase a fructului se afla una sau doua semințe verzi in forma de lacrima. Desi planta se înmulțește si prin butași semilemnificați, metoda recomandata este prin semințe. Rata de reusita a acestei metode este de aproximativ 60%. De la samânta pâna la obtinerea unei plante tinere (de câtiva centimetri) trec numai doua luni. Se spune ca planta creste incet, dar in aceasta perioada initiala de dezvoltare regula nu se aplica. Pe măsură ce arbustul se maturizează ritmul de creștere scade.

Murraya se poate inmulti in orice perioada a anului, dar când va decideți sa folosiți semințe trebuie sa va asigurați ca puteți acorda atenție maxima viitoarelor plante. Este de preferat sa folosiți bănuți de turba in care se plantează doua-trei semințe. Se supraveghează de asemenea umiditatea din sol și cantitatea de lumina naturala pe care o primesc noile semănături. După ce fiecare planta va avea câteva frunze si radacinile vor trece dincolo de tifonul bănuțului de turba se pot planta individual in ghivece. Nu trebuie uitat nici faptul ca trebuie verificat dacă sunt libere găurile de scurgere ale ghiveciului. Odată depășită aceasta perioada plantele nu va vor mai solicita atentia in mod deosebit, dar va vor răsplăti din plin.

Deosebirea intre Murraya Paniculata si Muraya Exotica:

murraya 7 deosebiri paniculata vs exotica

Dezvoltarea rădăcinii Murraya

=

=

=

=

=

Reclame