Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat joi, 20 octombrie 2016, un document cu titlul Noua Agendă Urbană, reprezentând un ghid la nivel mondial, în încercarea de a tempera ritmul mult prea rapid al dezvoltării urbane. Rezultat al unei perioade de doi ani de dezbateri aprinse alternate cu negocieri stagnante, documentul vizează definirea şi proiectarea priorităţilor de dezvoltare a oraşelor pe termen lung.

habitat-iii

Noua Agendă Urbană (New Urban Agenda) stabileşte o serie de obiective generale şi linii directoare, precum încurajarea dezvoltării oraşelor sustenabile şi compacte, non-invazive pentru mediul înconjurător, reamenajarea cartierelor sărace şi a zonelor informale cu sprijinul direct al rezidenţilor.

Documentul de 23 de pagini a fost adoptat în cadrul conferinţei ONU Habitat III, ce are loc o dată la 20 de ani în scopul dezbaterii viitorului oraşelor lumii de către cele 193 naţiuni-membre.

onu

„Urbanizarea se dezvoltă într-un ritm şi la o scară fără precedent, 3,7 miliarde de oameni trăiesc astăzi în oraşe. Estimăm că în următorii ani, până în 2050, numărul se va ridică la 7 miliarde”, a declarat Joan Clos, director executiv al Habitat III.

„Este un moment de referinţă, nicicând în istoria omenirii nu s-a mai înregistrat o astfel de transformare a societăţii”, a spus el. „Aceasta aduce cu sine provocări uriaşe, iar Nouă Agendă Urbană îşi propune să construiască şi să adapteze strategia pentru a face faţă acestor provocări.”

Spre deosebire de negocierile de la Paris 2015 care au vizat încheierea unor acorduri cu caracter obligatoriu vizând reducerea încălzirii globale, Nouă Agenda Urbană nu impune obligaţii. Joan Clos a declarat că ar trebui să fie perceput ca un ghid pentru a genera dezbatere şi iniţiative înainte de punerea în aplicare la nivelul naţional al fiecărui stat membru.

„Nu e cazul să ne temem de urbanizare”, a spus el. „Există ţări care doresc să oprească dezvoltarea urbană, să ridice un zid. Ceea ce dorim noi este doar să indrumăm o dezvoltare urbană armonioasă.”

Multe puncte din Noua Agendă Urbană sunt în legătură directă cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (Sustainable Development Goals), adoptate de ONU anul trecut, pentru a eradica sărăcia şi inegalitatea până în 2030. Spre exemplu, unul dintre acestea vizează că oraşele să devină incluzive, în condiţii de siguranţă, flexibilitate şi durabilitate.

sdg

Noua Agendă Urbană a atras critici aspre din partea unui număr important de oameni de ştiinţă care afirmă că documentul nu reuşeşte să surprindă urgenţa, necesitatea stringentă de a încetini această tendinţa şi nu conţine nici un plan de măsuri concrete, tangibile.
„(Aceasta) este în întregime absentă din Nouă Agendă Urbană. Planeta a depăşit deja pragurile critice legate de climă, biodiversitate, utilizare a terenurilor şi a îngrăşămintelor”, a declarat Timon McPhearson, profesor de ecologie urbană la The New School din New York.

Un miliard de oameni locuiesc în cartiere urbane sărace şi aşezări informale din aproximativ 100.000 de oraşe din întreagă lume, confruntându-se cu lipsa condiţiilor de satisfacere a nevoilor primare – apă potabilă, energie, produse alimentare, salubritate şi servicii de sănătate, a spus el.

informal

În ritmul actual de migrare a populaţiilor către oraşe, ONU estimează că numărul se va tripla până în 2030, un termen foarte scurt necesitând acţiuni ferme şi concentrate.

„Fără un plan clar de punere în aplicare a Noii Agende Urbane şi a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, nu vom realiza vreun progres, nici măcar pentru mentinerea nivelului calitativ de bază al vieţii în zonele urbane sărace”, a declarat McPhearson.

Membri ai comunităţii ştiinţifice propun organizarea unei conferinţe internaţionale în 2018 pentru a explora problemele şi soluţiile urbanizării şi pentru a analiza rezultatele concrete ale implementarii Noii Agende Urbane.

În esenţă, conferinţa Habitat III a marcat un moment de referinţă, un start de direcţie şi acţiune în condiţiile în care numărul locuitorilor oraşelor a depăşit zonele rurale.
În 2014, 54 la sută din populaţia globului trăia în oraşe, iar ONU estimează că în 2050 această cifră va urca la 66 la sută.

mexicocity

 

Grupul de firme PERILAND

periland-2

 

Reclame