Un arhitect a inaintat Parlamentului cantonal din Zurich o propunere vizand  înlocuirea sistemelor de încălzire pe baza de energie fosila cu tehnologie nouă, durabilă.

casa zurich fatada fotovoltaice

Oamenii de știință fac un apel pentru înlocuirea sistemelor de încălzire vechi ale clădirilor elvețiene. O fațadă inovatoare, cu panouri solare, a fost testata într-un imobil de apartamente din orașul Zurich. 
Un instrument special, inițiativa individuală, oferă cetățenilor o cale directa de  implicare în politică.

Majoritatea oamenilor de stiința ezită să vorbească într-un cadru politic, păstrandu-si doar rolul de experți neutri.

Niklaus Haller, in vartsa de 36 de ani, arhitect in Zurich, este o excepție.

Sprijin proeminent

 Haller se bucură de un important sprijin: 42 de experți, inclusiv profesori, din cele mai diverse domenii ale științei, inițiativei alaturadu-i-se si Sarah Springman, cancelar al celei mai prestigioase universități din Elveția -Institutul Federal de Tehnologie din Zurich (ETHZ).

Proiectul grupului vizeaza eliminarea vechii tehnologii de încălzire rezidentiala – pe  gaz și pacura din Cantonul Zurich, urmand a fi înlocuita treptat cu un sistem lipsit de emisii de CO2.

 „Eforturile depuse până în prezent pentru a proteja clima sunt insuficiente în Elveția”, spune cercetatorul climatic Reto Knutti care sprijină aceasta cerere cu caracter ecologic. Profesorul afirmă că tehnologia necesară pentru a elimina combustibilii fosili în sectorul rezidential exista deja,  de o lungă perioadă de timp. El aduce ca exemplu un bloc de apartamente, renovat de compania Viridén + Partner, în orașul Zurich. Fațada imobilului este alcătuită exclusiv din panouri solare.

Anti-elită 

Pentru a pune ideea lui pe agenda politică, Haller a utilizat unul dintre cele mai simple instrumente democratice – inițiativa individuală. Acesta permite fiecărui cetățean elvețian din Zurich să inainteze propunerile sale către membrii parlamentului cantonal, deschizând calea includerii acestora in prevederi legale administrative sau chiar constituționale. Prima conditie este ca propunerea sa fie aprobata de o majoritate a parlamentui cantonal.

Numai trei cantoane helvete ofera acest instrument democratic direct. Originea inițiativei individuale dateaza de la mijlocul secolului al 19-lea, explica Thomas Widmer, profesor de stiinte politice la Universitatea din Zurich. Ideea a fost de a sparge monopolul elitist al câtorva familii importante din cantonul Zurich iar in 1869, inițiativa cetateneasca – și  inițiativa individuală – au fost consacrate în constituția cantonala. 

Pentru ca o inițiativă individuală sa aiba succes, trebuie mai întâi să fie aprobata de către o treime din cei 180 de parlamentari, urmand apoi ca guvernul cantonal să elaboreze un proiect de lege. În cazul în care o astfel de inițiativă nu intruneste cvorumul este abandonata.  In fiecare an, circa 20 de inițiative individuale sunt dezbătute în cadrul Parlamentului Zurich, insa doar între una și patru, în medie, acced mai departe, la nivelul guvernului cantonal. Propunerea lui Haller a câștigat anul trecut 73 de voturi. Guvernul cantonului Zurich pregătește în prezent un proiect de lege pentru punerea în aplicare a inițiativei, care urmează să fie prezentat Parlamentului într-o etapă ulterioară.

 
Un succes limitat 

In opinia expertilor, principalul motiv pentru rata ridicată a respingerilor este faptul că propunerile sunt fie considerate  prea specifice, particulare, fie sunt de competenta autorităților federale, si nu cantonale. 
Două exemple din anul trecut vin sa sustina aceasta explicatie.  Parlamentul din Zurich a fost rugat să stabileasca norme referitoare la cât de des și cu ce intensitate ar trebui să sune clopotele bisericilor. Printr-o altă propunere se dorea eliminarea secretului bancar, atât pe plan intern, cat și internațional. In acst context, se ridică întrebarea fireasca a eficientei, si anume dacă astfel de inițiative individuale nu consuma prea mult timp și efort parlamentar, având în vedere că foarte puține propuneri primesc în cele din urmă aviz favorabil. 
Politologul Widmer admite că rata de succes este „foarte modesta” . Cu toate acestea, el subliniază impactul indirect al instrumentului democratic cetatenesc: acesta permite să se aducă în prim-plan o problemă socială, economică sau de mediu ignorată de politicieni până la acel moment.
Totodată, nu este neobișnuit pentru un parlamentar să lanseze propria sa – eventual adaptată și prin urmare, mai realistă – propunere după respingerea inițiativei inițiale. Widmer subliniază si efectul psihologic al inițiativei individuale.  Uneori, aceasta are rol de „supapă de reducere a presiunii”, oferind cetățenilor posibilitatea de a-si face vocile auzite în mod direct și imediat.

Participarea directă 

„Existența unui astfel de instrument participativ este extrem de importantă”, spune Widmer, permitand cetățenilor sa-si promoveze propriile idei în procedura parlamentară. Arhitectul Haller și echipa sa speră ca parlamentul sa aprobe proiectul de lege. Votul trebuie să aibă loc până la mijlocul anului viitor.  
Insa el rămâne realist: „este nevoie de mai mult de o singură încercare  pentru a câștiga o majoritate, in cazul ideilor vizionare”.  
Haller ia in considerare si lansarea unei inițiative cetatenesti, fiind necesara strangerea a minim 6.000 de semnături ale cetatenilor din Zurich, în cazul în care parlamentul respinge propunerea individuala. „Nu este timp de pierdut.  Trebuie să luăm viitorul în propriile noastre mâini sii să acționam acum „, spune el.
niklaus haller
http://www.swissinfo.ch/directdemocracy/niklaus-haller-_taking-the-future-in-our-hands/42406504

Traducere si adaptare a articolului:
http://www.swissinfo.ch/directdemocracy/efficient-energy_when-swiss-researchers-take-the-initiative/42405614

Reclame