“Veche vrajă stă de strajă
 Cucerind, învăluind
 Mă pândeşte, mă sorteşte
 Vis aprins în tul întins
 Stă de treceri neatins…”
 
Si iată că ceea ce la început părea imposibil a căpătat materialnică infăţişare. Unsprezece Oameni, lăzăristi ’91, s-au reunit sub semnul “zis si făcut“, dupa salahoria zilei, in ceas de seară.
Nu statui de marmură în care se sparg valuri de gânduri uluitoare apoi urgent-uitate, ci doar cu credinţa neclintită că scoatem din mânecă o perenă floare, pură pecete bucureşteană pe un pergament ce încheie o frumoasă zi de Cuptor.
Havuz de ochi strălucitor-pătrunzători din care se despletesc fluturi, ţâşnind apoi in vorbe limpezi sub surâsul unui imperceptibil zefir de primăvară care hotărâse de capul lui să răcorească întreaga natura.
Nu trecuseră 25 de ani. Nu, nu, nu. Eram in mijlocul anilor de liceu, în ochiul furtunii adolescenţei. Doar ce am clipit şi iată-ne din nou snop, în prelungită recreaţie mare, toţi tineri, cu judecata si poveştile la noi. Mereu gata sa stricăm zodiile nehotărâte şi să înfiripăm poveşti durabile in loc. Cu lecţiile vieţii bine invăţate şi cu farmecele binecuvântate ale Cismigiului, ştiind ca până şi vânturile vremii au nevoie de adăstare omenească.
Priveam şi ascultam cu uimire crescândă: trăsăturile fizice, spontaneitatea, reflexele, pofta de viaţă, umorul fin, nimic nu s-a pierdut, totul s-a cizelat, în  certă înrudire cu adevărul si cu frumuseţea.
Cheia Urbis purtată de gat, curentul electric care se intrerupea intre orele 18-20, sutele de cărti cu care ne inconjuram, gaşca  decreţeilor din bloc, cartofii pe care i-am sortat impreuna la ILF Militari, bolovanii stransi de pe santierul casei poporului, invăţătorii pe care providenţa ni i-a scos in cale, poate toate acestea ne-au dat tărie, vigoare si o nesecată curiozitate. Lupi adulţi ce au străbătut cu curaj, cu ascuţite simţuri şi discernământ atât crudele experimente comuniste cat si amăgitoarele scenarii şi regii capitaliste.
Bună-inţelegere adanc înrădăcinată, si-un rod înfiripat timid intr-un solar 1987 apoi tainic si straşnic legat. Veşnici liceeni, teribil de cuminţi, care nu au uitat sa râdă molipsitor, cu toata fiinţa.
Reclame