English version here

O aventura frumoasa e pe cale sa inceapa. PLUMERIA.

1pl

Origine Plumeria: America Centrala

Inaltime: Pana la 3 m în ghiveci

Lumina: Pentru înflorire, expunere directă la soare minim 5 ore / zi

Udare: La 2-3 zile. Solul trebuie păstrat ușor umed pana in toamna. Nu agreează excesul de apa. Udare rara iarna, când arborele intra in repaus iar ghiveciul se depozitează într-o încăpere la temperatura de 10 grade C.

Temperaturi: 18-27°C. Toleranta buna și la temperaturi mai înalte în timpul verii.

Sol: Un bun drenaj este necesar, împotriva excesului de apa. Pământ de gradina cu adaos perlit.

Fertilizare: Nutrienți bogați în fosfor

Cu originea în Caraibe, zona tropicala a Americii, Plumeria este o planta arbust sau arbore cu tulpina suculenta si dimensiuni de pana la 6-12 m înălțime în mediul sau natural. In ghivece poate atinge 3 m.

Frunzele sunt căzătoare, lungi, lanceolate, alterne și cu pețiol verde sau rosu.

Florile sunt dispuse în inflorescențe de dimensiuni variabile, în vârful unei hampe. Inflorescența poate ajunge la numărul impresionant de 20-30 de flori în culoare alba, roz, roșie sau galbena cu 5 petale într-o simetrie uimitoare. Sunt frumos mirositoare în special in orele dimineții și seara. Plantele obținute din semințe infloresc în general după 2-4 ani. Perioada de înflorire este la sfârșitul primăverii și vara, cel mult pana în octombrie. Florile sunt comestibile cu utilizări în patiserie și prepararea dulcețurilor.

Fructele sunt compuse din doua folicule (urmare a faptului ca florile au două ovare), foarte lungi, de aproximativ 20-25 cm, ascuțite la vârf și unite la bază.

Maturizarea semințelor se face în 8-10 luni. Fructele se deschid singure, permițând împrăștierea semințelor. Cei care doresc sa recolteze semințele, trebuie sa înfășoare fructul in banda adeziva, altfel exista riscul de a le pierde. Fructele sunt toxice.

Înmulțirea se poate face prin semințe sau prin butași. Sunt ideale pentru înmulțire spatiile luminoase, dar fără soare direct.

Condițiile de cultivare recomandate sunt solul ușor, poros, foarte bine drenat, cu PH neutru. Se pot folosi substraturile preparate special pentru cactuși.

Amplasarea ideala este la lumina și soare. Iubește căldura, dar iarna are nevoie de un repaus hibernal la temperaturi mai scăzute, in jur de 10 grade. Temperatura minima acceptata este de +5, dar pământul trebuie sa fie uscat. La temperaturi sub 0 grade, plumeria moare.

Umiditatea/apa: planta se uda doar atunci când pământul este uscat, putând putrezi rapid dacă apa stagnează în ghiveci sau in farfurie. La temperaturi sub 10 grade se renunța la udare.

Mod de ingrijire:

Cu rezistentă ridicată la boli și dăunători, Plumeria este o planta ușor de cultivat și cu o viata foarte lunga. In anotimpurile calde, planta poate fi scoasa pe terasa sau în gradina. Din martie pana in noiembrie, o data la 2 săptămâni, se adaugă îngrășăminte în apa de udare. Trebuiesc folosite îngrășăminte bogate în fosfor, dar care nu au prea mult azot. Spre exemplu, se pot utiliza îngrășămintele speciale pentru muscate.

O data pe luna, vara, planta trebuie curățata de praf cu un burete înmuiat în apa la care se adaugă puțin detergent de vase sau oțet. Căderea frunzelor toamna este un proces firesc și este semnul ca planta se pregătește de hibernare. După căderea frunzelor, dacă planta se afla în spatii cu temperaturi reduse, trebuie suprimat udatul. In Texas, cultivatorii de plumeria scot plantele din substrat, le curata rădăcinile de pământ și, pe timpul hibernării, le păstrează învelite în ziare, în locuri uscate, la 10 grade Celsius.

Din spectrul bolilor și dăunătorilor la Plumeria: cele ținute în casa pot fi atacate de păianjeni roșii iar în gradina pot fi infestate de ciuperci.

Plumeria este floarea națională a Laos-ului.

Florile se folosesc in industria parfumurilor, dar si pentru extractia unor uleiuri esentiale cu rol dezinfectant.

Plantele crescute în soare și căldură sunt mai scurte și mai groase. Înflorirea este și ea în directă legătură cu expunerea cat mai lunga în lumina soarelui și cu fertilizator cu fosfor. La plumerii ramificarea are loc după înflorire. Butașii se tratează cu fungicid si hormon de înrădăcinare și se lasă doua-trei săptămâni la loc uscat si cald ca sa facă calus, apoi se înfig 7 cm in amestec de 1/3 turba si 2/3 perlit, se uda bine, se plasează la căldură. Ca perioada optima, dupa sfarsitul lunii mai. Butașul se taie cam la 25-30 cm lungime, depinzand si de grosimea tulpinii.

Am achizitionat seminte de pe net. Subtiri, fragile, delicate, cu un capat zimtat, ultra-subtire si straveziu iar celalalt rotunjit si mai gros, depozitar al semintelor.

1pl

Plantarea am facut-o urmand instructiunea din imagine:
1pl
7 februarie 2016:
1pl

24 februarie 2016 – una dintre seminte a incoltit viguros, pulverizand solul in jurul ei:
1pl
28 februarie 2016
DSC08511
DSC08513
05 martie 2016.
Dupa cele doua frunzulite cu care a salutat lumea, Plumeria isi continua cresterea.
DSC08517
Introduc in jurnal si doua Plumeria adulte, achizitionate de pe net:
DSC08514
05 martie 2016
Prima, dupa ce si-a pierdut cele 3 frunze cu care am adus-o, iat-o la numai 2 saptamani cu frunzulite noi:
DSC08515
A doua Plumeria adulta si-a pastrat frunzele pe un ram, iar pe al doilea face semne hotarate primaverii:
DSC08516
13 martie 2016. Am ramas cu o plumeria adulta si cu cea mica. A doua adulta a luat calea Oradiei, e pe maini bune.DSC08594

DSC08593

DSC08592

DSC08591

DSC08595

DSC08596
20 august 2016 – cele 3 plumerii si un prim-plan cu varful-fabricuta de frunze noi.plumeria 1

plumeria 2
Asa arata radacinile Plumeria, se dezvolta vertiginos, astfel incat au nevoie de vase-ghiveci proportionale ca volum cu varsta si inaltimea.

plumeria radacini

28 ianuarie 2017: 6 plante Plumeria în repaus hibernal, toate având aceeași vârsta – 1 an, dar cu dezvoltare diferită datorată volumului ghivecelor.

Cele doua plante din dreapta sunt de 2 ori mai înalte, ele beneficiind și de cele mai încăpătoare ghivece pentru rădăciniimag1275

imag1274
=
=
Cele două plante din mijloc – creștere mai lentă în ghivece mai mici.

imag1273
16 martie 2017
Lumina insuficienta conduce la fenomenul frunzelor de culoare verde-deschis, stravezii.

IMAG1381

IMAG1380.jpg
20 martie 2017
Am scos cele doua plumerii mici de la iernat acum 2, respectiv 1 săptămâna:

=
8 aprilie 2017
Expuse din nou în soare dimineață-prânz la fereastră ferită de umezeală și curenți de aer, plumeriile înfrunzesc vertiginos.

=
Plumeria vârstnică, scoasă mai târziu din hibernare, a început și ea să producă frunze de un verde normal.

=
28 aprilie 2017 – atac puternic al păduchilor de plantă, migrați de la vecinii mai înfrunziți. Frunze moi si cu îngălbenire accelerată.

Am scos la aer vinovatele si plumeriile, le-am stropit cu amestecul radical cu care stropesc si gradina – Actara-Dithane-Topsin-Nissorun.

=
6 Mai 2017
Plumeriile și-au revenit, frunzele mari sunt din nou erectile, viguroase. Vârful a reluat producția de frunzulițe noi. Petele de pe frunze sunt amestecul cu care le-am stropit.

=
Adulta înfrunzește în continuare:

DSC00804

20 octombrie 2017
Plumeria vârstnică și înaltă dă semn de boboci de floare:

==se

 
 
seminte de rosii