Germania a anuntat inchiderea treptata a centralelor nucleare. O astfel de masura nu se hotaraste peste noapte, se dezbate, se fac multe calcule de eficienta, de pierderi, dar mai ales se estimeaza riscurile continuarii acestei politici energetice.  In aceasta sfera a energiei de varf dar si a reziduurilor care ucid, lipsita de transparenta si informatii reale, ocolita de investigatii mass-media, numita doar „sistem energetic de importanta strategica”, iata ca decizia celei mai puternice tari europene trage un puternic semnal de alarma. Un mesaj ferm, decis, hiper-perceptibil: PERICOL IMINENT !

In contra-pondere, Germania a demarat constructia a 1.800 de km retele electrice noi, pornind de la Marea Baltica si Marea Nordului, in sustinerea initiativei pentru energie regenerabila. Progresul nu este stralucitor, vara lui 2015 marcand doar 487 de km de cabluri, circa 26% din planificat, dar lucrurile se misca.

Ne oprim acum in comuna Wildpoldsried care produce  321%  energie electrica, comparativ cu necesitatile proprii! Micuta comuna agricola din landul  Bavaria genereaza   4 milioane euro venituri anuale din energie regenerabila. Impresionant.

1

Initiativa verde a comunei a demarat in 1997, cand consiliul local a hotarat sa incurajeze noi industrii, bazate pe antreprenoriat local si fara „investitori strategici”, sa genereze noi venituri fara sa se indatoreze financiar. In ultimii 14 ani, comunitatea a echipat noua cladiri administrative cu panouri solare fotovoltaice, a construit patru instalatii de biogaz (care pot incalzi 68 de gospodarii si 20 cladiri publice)  pentru producerea gazului metan si sapte turbine eoliene (capacitate 7,5MW)

2

In comuna, 200 de gospodarii si-au instalat panouri solare fotovoltaice – energie rezidentiala (generand un total de 3.985 kW) iar comunitatea beneficiaza, de asemenea, de 3 micro-hidrocentrale (total 55kw) cu  flux controlat, respectand standardele ecologice, protejand arealul natural.

4

Cu o comunitate numarand 2.600 de oameni, Wildpoldsried  produce  321%  energie electrica comparativ cu propriile necesitati si obtine 4 milioane de euro anual din vanzarea surplusului, prin introducere in reteaua nationala. Nu e o surpriza ca in comuna s-au dezvoltat foarte multe mici afaceri centrate pe asistenta tehnica, pe intretinerea instalatiilor ce produc energie regenerabila.

3

5

Urmare a succesului obtinut de micuta comunitate locala,, Wildpoldsried a primit o bine-meritata recunoastere prin numeroase premii nationale si internationale pentru initiativa si tenacitatea cu care a dezvoltat energii regenerabile si implicit pentru conservarea mediului inconjurator.
Mai mult, din perspectiva turismului, Consiliul local gazduieste frecvent tururi ale comunei cu alte consilii locale interesate de demararea unor astfel de proiecte.
Wildpoldsried detine acum 32 de masini electrice, inchiriate rezidentilor.

6

7

10

11

12

13

14

15

Surse:
http://www.wildpoldsried.de/index.shtml?Energie

http://energytransition.de/2015/10/german-power-outage-only-once-every-four-years/

https://windyramblings.wordpress.com/2012/06/21/wildpoldsried-100-renewable-village-in-germany/

Anunțuri